Program


Gaudeamus bérlet 23/24 IV/3 előadás

Gaudeamus bérlet 23/24 IV/3 előadás

Csodálatos dolog lehet hangszeres virtuóznak lenni, de legalább olyan csodálatos az is, ha egy karmester úgy vezényel, hogy a sok-sok muzsikus játéka egyetlen nagy hangszerré olvad össze. Talán ezért is keresi ezt az együttmuzsikálási lehetőséget számos nagyhírű társához hasonlóan Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész!…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 3. szombat, 18:00

A Szláv induló eredetileg Szerb-orosz induló volt. Csajkovszkij 1876-ban komponálta a szerb-török háború áldozatainak segélyezésére szervezett jótékonysági koncertre. A Suvenir d’un lieu cher (Egy kedves hely emléke) hegedűre és zongorára készült 1878-ban. A zenekari változat Alexander Glazunov (1896) munkája.

1922-ben volt Bartók Béla I. hegedű-zongora szonátájának londoni bemutatója Arányi Jelly és a szerző előadásában. Ezen jelen volt Ravel is, aki a koncert után arra kérte a művésznőt, játsszon neki virtuóz cigány dallamokat. Ezen élmény hatására komponálta meg 1924-ben a Tzigane című rapszódiát, amely formailag követi Liszt Magyar rapszódiáinak szerkezetét („Lassan”, „Friska”, „Csárdás” záró strettával). Ezt a művet is Arányi Jelly mutatta be. Érdekesség, hogy Ravel annak ellenére választotta a nemzetközileg is ismert „cigány” szót virtuóz műve címének, hogy abban egyetlen eredeti cigány népi dallamot sem dolgozott fel.

Prokofjev 1935 nyarán kezdte komponálni a Rómeó és Júlia című táncjátékát, amely a kezdeti terveknél még happy enddel végződött volna. A bírálatok után azonban már az eredeti dráma szellemében került megalkotásra a balett, amelynek zenéjéből Prokofjev két zenekari szvitet és tíz zongoradarabot is összeállított.

Baráti Kristóf generációjának egyik legkiemelkedőbb magyar hegedűseként rendszeresen fellép hazájában a legnagyobb magyar zenekarokkal, szólóban és kamarazenészként is.
Világszerte elismerik, mint rendkívüli színvonalú, hatalmas expresszív skálával és kifogástalan technikával rendelkező művészt. 2015-től Várdai Istvánnal együtt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Az utóbbi években egyre gyakrabban karmester-hegedűművészként is részese a zenei életünknek. A „Lady Harmsworth” nevet viselő, 1703-ban készített Stradivari mesterhangszeren játszik, a chicagói Stradivari Society jóvoltából.

MŰSOR:

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Szláv induló, op.31
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Suvenir d’un lieu cher /Egy kedves hely emléke/, op. 42
(I. Meditáció; Andante molto cantabile; II. Scherzo; Presto giocoso; III. Dallam; Moderato con moto)
Maurice Ravel: Tzigane
-
Szergej Szergejevics Prokofjev: Rómeó és Júlia - A táncjáték I-II. szvitje alapján

1. Montague-k és Capulet-ek
2. Júlia, fiatal lány
3. Tánc
4. Álarcosok
5. Lőrinc barát
6. Az öt pár tánca (szvit verzió)
7. Rómeó és Júlia
8. Tybalt halála
9. Rómeó és Júlia búcsúja
10. Antillai leányok tánca
11. Rómeó és Júlia sírja

Vezényel és hegedűn közreműködik:

Baráti Kristóf

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!