Program


Gaudeamus bérlet 23/24 IV/1 előadás

Gaudeamus bérlet 23/24 IV/1 előadás

Ez a koncert mintapélda lesz annak, hogy a legkiválóbb muzsikusok miért nem szeretik használni azt a fogalmat, hogy komoly és könnyűzene? Számukra ugyanis csak egyféle zene, a JÓ ZENE létezik!


 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. október 15. vasárnap, 18:00

Franz von Suppé (teljes nevén: Francesco Ezechiele Ermenegildo Cavaliere Suppè Demelli) XIX. századi osztrák zeneszerző-karmestert a bécsi operett atyjának nevezik. Hagyatéka közel 200 zenés színpadi mű, köztük a Könnyű lovasság (Magyar huszárok) című operett.
A zeneirodalom nagy kincse Carl Maria von Weber német zeneszerző 1811-ből való Fagottversenye (átdolgozás 1822), amelyben a szerző kihasználja e hangszer adta technikai és zenei lehetőségeket.
Liszt Ferenc az 1830-as évek második felében, itáliai utazásai során ismerte meg Dante Alighieri Isteni színjátékát. Ettől kezdve rendszeresen forgatta könyveit és rajongva beszélt barátainak a firenzei poétáról. Dante nagy lélegzetű elbeszélő költeménye ihlette a Dante-szonáta zongorára (Dante olvasása közben – Zarándokévek. Második év: Itália) és a Dante-szimfónia (1855–1856) megírására. Tervbe vette a Danteszimfónia diorámás vetítéssel, Bonaventura Genellinek az Isteni színjátékhoz készített illusztrációival történő előadását is, de ez a „multimédiás” elképzelés nem valósult meg.

Vedres Péter fagottművész 2010-től 2014-ig a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt, ahol Keszler György és Hartenstein István voltak tanárai. 2022-től a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, és a Szent István Filharmonikusok fagott szólamának vezetője.

Kesselyák Gergely opera- és koncertkarmester 2016-tól a Magyar Állami Operaház első karmestere. Számos országban (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Horvátország, Szerbia, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán, Chile, Peru, Omán, Kína) vendégszerepelt. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik, színpadra állította Verdi Rigoletto és Nabucco, Donizetti Szerelmi bájital, Bartók A kékszakállú herceg vára, Puccini Turandot és Tosca című operáit. Az Operaházban színre vitte a Don Giovannit. Nagy sikerrel játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon Nabucco- rendezését

MŰSOR:

Franz von Suppé: Könnyű lovassági induló
Carl Maria von Weber: Fagottverseny, op. 75
(I. Allegro ma non troppo; II. Adagio; III. Rondo; Allegro)
-
Liszt Ferenc: Dante-szimfónia az „Isteni Színjáték” nyomán női karra és zenekarra (Eine Symphonie zu Dantes Divina Commedia)
(I. Pokol; II. Purgatórium; III. Magnificat)
(Gustave Doré grafikáinak vetítésével)

Közreműködik:
Vedres Péter (fagott)

Szent István Király Oratóriumkórus Női Kara (karigazgató: Záborszky Kálmán)

Vezényel:
Kesselyák Gergely

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!